Krem z pieczonych batatów

Warto zawsze upiec większą porcję batatów, część z nich możemy wykorzystać na zupę -krem. Upieczone możemy przechować w lodówce 2-3 dni i mieć gotową bazę do następnego dania.bataty

 

Składniki

  • 800 g pieczonych batatów
  • 800 ml wywaru z warzyw
  • 100 ml  mleka kokosowego
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • gałązka tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • ½łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz, chili do smaku

Do wywaru z warzyw dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, kumin i gotujemy 20 minut. W tym czasie bataty obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze części i blendujemy razem z mlekiem. Ziemniaki zalewamy gotowym wywarem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili. Krem z pieczonych batatów podajemy z grzankami, małymi pulpecikami, dowolnie jak nam smakuje 😉

bataty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *