Krem z kaszy jaglanej

Pyszny, aksamitny krem z kaszy jaglanej. Krem o konsystencji budyniu, może być samodzielnym deserem, nadzieniem do naleśników, dodatkiem do placków czy biszkoptów.

krem jaglany

Składniki

  • pól szklanki kaszy jaglanej
  • 600 ml mleka
  • łyżka oleju kokosowego
  • 5 łyżek cukru lub jego równowartość – ksyitol, stewia, slodzik
  • miąższ z jednej laski wanilii

Kaszę jaglaną gotujemy z mlekiem, często mieszamy żeby się nie przypaliła. Gotujemy do miękkości od 20 minut, pod koniec dosładzamy i dodajemy olej kokosowy, miąższ z wanilii.  Gotową kaszę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie ciepłą blenderujemy na gładką masę, rozlewamy do pucharków i odstawiamy do ostudzenia. Krem z kaszy jaglanej jest pyszny na ciepło i na zimno, z całymi owocami lub zmiksowanymi

 

Jedno przemyślenie nt. „Krem z kaszy jaglanej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *