Krem daktylowy

Do wykorzystania jako masa – krem daktylowy z nutą pomarańczową, do przełożenia piernika, mazurka, kruchego ciasta, ciasteczek, naleśników czy tostów. Jeżeli nie wykorzystamy całości do ciasta, możemy przechować w słoiku, w lodówce przez kilka dni. W internecie krążą przepisy z wodą i małą ilością pomarańczy, z samymi owocami krem jest bardziej aromatyczny i smaczniejszy.

Składniki

  • 500 g daktyli bez pestek
  • 3 pomarańcze
  • opcjonalnie kieliszek rumu lub koniaku

Pomarańcze porządnie szorujemy i ocieramy ze skórki . Daktyle zalewamy sokiem z pomarańczy, dodajemy  skórkę i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Jeszcze ciepłe miksujemy na gładką masę, na końcu mieszamy z alkoholem.

daktyle

Jedno przemyślenie nt. „Krem daktylowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *