Kopytka

Kopytka, szagówki mogą być samodzielnym daniem z podsmażona cebulką, skwarkami, sosami lub jako dodatek do mięsa z sosem, gulaszu ..

kopytka

Składniki

na ok 4 porcje

  • 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 170 g  mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 1 jajko
  • sól

Ziemniaki gotujemy w „mundurkach” do miękkości. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę lub mielimy. Odstawiamy do ostygnięcia. następnie dodajemy jajo, mąkę ziemniaczaną i 150g mąki pszennej. Ze składników zagniatamy szybko, gładkie i elastyczne ciasto. Im dłużej będziemy zagniatać tym bardziej będzie się lepić i potrzeba będzie więcej mąki co sprawi, że takie kopytka będą bardzo twarde. Ciasto jest trochę klejące, w zależności od gatunku ziemniaków, przy formowaniu klusek możemy lekko podsypać mąka. Wyrobione ciasto dzielimy na niewielkie kawałki z których formujemy wałki o średnicy ok 3 cm, lekko spłaszczamy i kroimy w charakterystyczne rąby.

Kopytka gotujemy w osolonej wodzie,  mieszając od czasu do czasu. Minutę po wypłynięciu kopytka są gotowe do wyjęcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *