Koktajl wiśniowo – bananowy

Wiśnie w Polsce przez ostanie lata są traktowane trochę po macoszemu.  A są wspaniałym źródłem witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych składników. Zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, wspomagają pracę układu sercowo- naczyniowego i wiele innych dobrodziejstw wynika ze spożywania wiśni.  Przy tym są tanie (w sezonie) i smaczne, więc warto je wprowadzić do jadłospisu.

wiśniowo - bananowy

Składniki

na 3 porcje

  • 150g mrożonych wiśni bez pestek (w sezonie oczywiście świeże owoce)
  • jeden mały dojrzały banan
  • sok z połowy limonki
  • mleko 1,5 % lub mleko sojowe, owsiane, woda źródlana
  • opcjonalnie cukier trzcinowy, brzozowy, słodzik …

Rozmrożone wiśnie miksujemy blenderem razem z bananem, sokiem z limonki i cukrem. Następnie uzupełniamy koktajl mlekiem do objętości 750 ml.  Koktajl gotowy 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *