Kasza jaglana czekoladowa z wiśniami

Królowa kasz w słodkiej formie 🙂 Nie wiem jak można nie lubić jaglanki, z niej można wszystko wykombinować. Na słodko, na ostro, na zimno i na gorąco .. jest uniwersalna. Kasza jaglana czekoladowa z wiśniami pyszna ciepła ale także zimna, ze świeżymi czy z mrożonymi wiśniami, bez różnicy.

kasza jaglana czekoladowa z wiśniami

Składniki

  • pól szklanki kaszy jaglanej
  • 600 ml mleka
  • 5 łyżek cukru lub jego równowartość – ksyitol, stewia, slodzik …
  • 200 g wiśni (świeże lub mrożone)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Kaszę jaglaną gotujemy z mlekiem, często mieszamy żeby się nie przypaliła. Gotujemy do miękkości ok 20 minut, pod koniec dosładzamy, wrzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia.  Gotową kaszę odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie wrzucamy do niej wiśnie (mrożone rozmrażamy wcześniej) kilka całych możemy zostawić do ozdoby. Ciepły krem blenderujemy na w miarę gładką masę, rozlewamy do pucharków i odstawiamy do ostudzenia. Kasza jaglana jest pyszna na ciepło i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *