Hummus

Bliski wschód i kraje kaukaskie …. Hummus według legendy została wymyślona przez sułtana Saladyna w czasach wypraw krzyżowych. Obecnie rozpropagowany na całym świecie.hummus

Składniki

  • ¾ szklanki cieciorki (ok. 100g)
  • 2 -3 łyżki  pasty sezamowej Tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2-3 łyżki wywaru z gotowania cieciorki lub przegotowanej wody
  • 1-2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie pietruszka, kmin rzymski
  • sól, pieprz do smaku

 

Cieciorkę płuczemy, zalewamy w garnku zimną wodą i zostawiamy na noc. Rano gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości.  Ugotowaną odcedzamy, zostawiamy trochę wywaru który może przydać się w końcowym etapie przygotowania hummusu.  Wszystkie składniki  miksujemy blenderem, jeżeli pasta jest za „sucha” możemy dodać łyżeczkę oliwy z oliwek,  przegotowana wodę lub wodę z wywaru po gotowaniu cieciorki.  Doprawiamy hummus do smaku i delektujemy się cudownym smakiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *