Gęsie łapki – ciasteczka

Dzisiaj robimy pyszne i mięciutkie ciasteczka gęsie łapki. Nie ma co się rozpisywać na ich zaletami, znikają w momencie, polecam od razu robić z dwóch porcji. To chyba jest świadectwo tego, że warto chwilę poświęcić w kuchni.

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g zmielonego, dobrego twarogu półtłustego – u mnie „Mój ulubiony”
  • 240 g mąki pszennej+ ew. do podsypania
  • 2 żółtka jajka

dodatkowo:

  • kilka łyżek cukru do obtoczenia ciasteczek

Ze wszystkich składników szybko zagniatamy ciastko, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum godzinę. Ciasto wałkujemy na placek ok 3 mm, wycinamy kółka które obtaczamy z obu stron w cukrze, składamy na pół i ponownie na pół. Nie ma potrzeby niczym ciastek smarować ciasto jest wystarczające lepkie cukier się doskonale przylepia.
Ciasteczka gęsie łapki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st C przez 20 minut.

Jedno przemyślenie nt. „Gęsie łapki – ciasteczka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *