Frużelina jagodowa

Frużelinę można szybko zrobić w sezonie ze świeżych jagód i poza nim z jagód mrożonych.  Super dodatek do placków, gofrów, naleśników ale także do ciast i tortów.  Dużo smaczniejsza od gotowych frużelin i tanich dżemów.  U mnie czasami frużelina znika bez żadnego dodatku albo po prostu na grzance 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 250 g jagód świeżych lub mrożonych
  • 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  w łyżce wody

Owoce zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę, wymieszaną wodę z mąką i dokładnie mieszamy do zagotowania. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy napęczniałą/rozpuszczoną żelatynę, mieszamy dokładnie do całkowitego rozpuszczenia. Jeżeli żelatyna opornie się rozpuszcza możemy chwilę podgrzać frużelinę, byle nie zagotować ! Gotową frużelinę odstawiamy do ostudzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *