Frużelina borówkowa

Borówka czerwona – brusznica, powszechnie stosowana w ziołolecznictwie z powodzeniem znajdzie miejsce w kuchni. I to nie tylko jako dodatek do gęsi czy dziczyzny, tym razem w wersji słodkiej jako słodka frużelina dodatek do babeczek.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Frużelina borówkowa

  • 200 g borówki leśnej
  • 1 łyżeczka żelatyny zalana 2 łyżkami wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  w łyżce wody

Robimy podobnie jak frużelinę jagodową.Owoce zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę, wymieszaną wodę z mąką i dokładnie mieszamy do zagotowania. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy napęczniałą/rozpuszczoną żelatynę, mieszamy dokładnie do całkowitego rozpuszczenia. Jeżeli żelatyna opornie się rozpuszcza możemy chwilę podgrzać frużelinę, byle nie zagotować ! Gotową frużelinę borowkową odstawiamy do ostudzenia.

Możemy ją wykorzystać do naleśników, gofrów, grzanek na słodko, placuszków itp …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *