Faworki

Faworki, chrust, chruściki– polskie oraz niemieckie i litewskie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypywane cukrem pudrem. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową.

faworki

Składniki

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 5 żółtek
  • ok 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • łyżka cukru
  • szczypta soli

dodatkowo

  • 2 litry oleju rzepakowego lub smalec
  •  cukier puder

Do przesianej mąki dodajemy sól, jaja i spirytus. Na końcu dodajemy partiami śmietanę, ciasto ma być dość twarde jak na makron. Całość zagniatamy na gładkie ciasto,  przykrywamy je folią i odstawiamy na 30 minut w temp. pokojowej.
Następnie wałkujemy placek który składamy na pół i ponownie wałkujemy, powtarzamy czynność przynajmniej kilkakrotnie.  Odkładamy do lodówki na 30 minut.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki z którego wycinamy nożem lub radełkiem, paski około 3 cm na 12 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie  przez które przewlekamy jeden koniec ciasta. Rozgrzewamy połowę oleju do 180 stopni w szerokim i dużym garnku (może być wok) i smażymy po kilka sztuk faworków na raz. Po około 15- 20 sekundach przewracamy je na drugą stronę i smażymy następne 15-20 sekund do czasu aż lekko zrumienią się z drugiej strony na lekko złoty kolor. W połowie smażenia zmieniamy olej na świeży. Usmażone faworki układamy na ręcznikach papierowych by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Faworki są kruche i bardzo delikatne, po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 

faworki

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *