Donaty

Może krzywe i nierówne ale świeże, domowe, bez zbędnych dodatków.

donaty

Składniki

  • 500g mąki
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 40g rozpuszczonego masła
  • 250ml mleka
  • 70g cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia 0,5-0,7l

Drożdże zalewamy dwoma łyżkami dobrze ciepłej wody i dosypujemy łyżkę cukru (resztę mieszamy z suchymi składnikami) i po wymieszaniu odstawiamy w ciepłe miejsce. Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy żółtka, masło, ciepłe mleko i rozczyn drożdżowy. Zagniatamy kilka minut w miarę potrzeby lekko podsypując mąką. Gdy jest już elastyczne i sprężyste, odkładamy do miseczki przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy do podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto lekko zagniatamy i wałkujemy placek o grubości 1-2 cm. Wycinamy donaty i zostawiamy je do wyrośnięcia na ok pół godziny. Smażymy z obu stron, na rozgrzanym oleju na złoto. Wyjmujemy na ręcznik papierowy i po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *