Deser z chia

Bezmleczny, bezglutenowy, pyszny i łatwy do zrobienia deser z nasionami chia.

deser z chia

Składniki

na dwie porcje

  • 400g mleka kokosowego
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • trochę miąższu z laski wanilii
  • miód lub ksylitol do smaku
  • trochę owoców

Mleko z wanilią wstawiamy do gotowania, mąkę mieszamy z cukrem, wodą i wlewamy do wrzącego mleka. Mieszamy dokładnie rózgą do momentu aż zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Do gorącego budyniu wsypujemy nasiona chia i odstawiamy do ostygnięcia. Deser z chia przed podaniem ozdabiamy dowolnymi owocami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *