Czekoladowa beza mini Pavlova

Tym razem  deser rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej w czekoladowej odsłonie -pyszna czekoladowa beza.pavlova czekoladowa

Składniki bezy

  • 6 białek
  • 300 g cukru (drobnego)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie

Porządnie ubijamy białko na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i cały czas ubijamy. Do ubitych białek dodajemy mąkę, przesiane kakao, ocet i chwilkę miksujemy.

Na wyłożonym na blaszce papierze do pieczenia odrysowujemy kółeczka od kubeczka i wykładamy masę formując z niej okrąg. Wstawić do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i natychmiast przykręcić temperaturę do 130 ºC, piec 50-60 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik lekko uchylamy drzwiczki i  pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krem

  • 500 ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie świeże owoce, orzechy, starta czekolada, kakao

Ubijamy śmietanę bez cukru, do ubitej możemy dodać trochę startej gorzkiej czekolady. Na zimną bezę nakładamy ubitą śmietanę, owoce, orzechy.  Mini beza Pavlova gotowa 😉

pavlova czekoladowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *