Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami robi się łatwo, szybko i przyjemnie. Możemy je trochę odchudzić zastępując cukier ksylitolem.  Ciasto na zdjęciu jest z truskawkami holenderskimi, robi się lekka konfitura na spodzie, najlepiej użyć polskich letnich truskawek.

ciasto z truskawkami

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 130 g cukru (można trochę więcej)
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • trochę truskawek

Białka ubijamy na sztywno, podczas ubijania dodajemy po łyżce cukru. Do sztywnej, błyszczącej piany dodajemy żółtka i chwilkę miksujemy, tylko do połączenia. Do jajecznej masy dolewamy olej cieniutką strużką, cały czas miksując. Na koniec wlewamy ekstrakt waniliowy i ubijamy. Następnie do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.  Ciasto przekładamy do formy ok 25cm średnicy, na wyrównane układamy truskawki lekko je wciskając.  Ciasto z truskawkami pieczemy w temperaturze 175 – 180ºC  około 40 minut do tzw. suchego patyczka.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *