Ciasto z truskawkami robi się łatwo, szybko i przyjemnie. Możemy je trochę odchudzić zastępując cukier ksylitolem. Ciasto na zdjęciu jest z truskawkami holenderskimi, robi się lekka konfitura na spodzie, najlepiej użyć polskich letnich truskawek.
Składniki
- 4 duże jajka
- 130 g cukru (można trochę więcej)
- 125 ml oleju rzepakowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- trochę truskawek
Białka ubijamy na sztywno, podczas ubijania dodajemy po łyżce cukru. Do sztywnej, błyszczącej piany dodajemy żółtka i chwilkę miksujemy, tylko do połączenia. Do jajecznej masy dolewamy olej cieniutką strużką, cały czas miksując. Na koniec wlewamy ekstrakt waniliowy i ubijamy. Następnie do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy ok 25cm średnicy, na wyrównane układamy truskawki lekko je wciskając. Ciasto z truskawkami pieczemy w temperaturze 175 – 180ºC około 40 minut do tzw. suchego patyczka.