Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta …. Wilgotne i aromatyczne ciasto czekoladowe, doskonałe połączenie ciasta czekoladowo – korzennego.
Składniki
Ciasto
- 125 g masła
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g szklanki cukru
- 250 ml mleka
- 5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżeczek kakao
Do garnuszka wrzucamy masło, cukier, kakao, mleko i doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe suche składniki mieszamy i przesiewamy przez sitko.Do wystudzonej masy dodajemy suche składniki, powidła, żółtka i krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą mieszając łyżką. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, u mnie 28 x 30 cm . Ciasto czekoladowe pieczemy 45 – 60 minut do w temperaturze 170°C, do tzw. suchego patyczka.
Krem
- 250 ml śmietany 30-36 %
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
- łyżeczka cynamonu
Śmietanę w garnuszku doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy do niej posiekaną czekoladę i cynamon. Zdejmujemy z palnika, mieszamy chwilę do rozpuszczenia się czekolady, ostudzamy. Ostudzoną masę odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ubijamy na sztywno.
Ostudzone ciastko korzenne przecinamy wzdłuż na dwa blaty. Krem dzielimy na dwie części, Na pierwszy blat wykładamy krem, przykrywamy drugim blatem lekko dociskając.
Pierzynka
- 300 ml śmietany 30-36%
- 2 łyżki cukru pudru
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Gotową śmietanką okrywamy ciasto czekoladowe. Na koniec posypujemy mielonym cynamonem.