Ciasto czekoladowe z nutką piernika

Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta …. Wilgotne i aromatyczne ciasto czekoladowe, doskonałe połączenie ciasta czekoladowo – korzennego.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Składniki

Ciasto

  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g  szklanki cukru
  • 250 ml mleka
  • 5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 łyżeczek kakao

Do garnuszka wrzucamy masło, cukier, kakao, mleko i doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe suche składniki mieszamy i przesiewamy przez sitko.Do wystudzonej masy dodajemy suche składniki, powidła, żółtka i krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą mieszając łyżką. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, u mnie  28  x 30 cm . Ciasto czekoladowe pieczemy 45 – 60 minut do w temperaturze 170°C, do tzw. suchego patyczka.

Krem

  • 250 ml śmietany 30-36 %
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • łyżeczka cynamonu

Śmietanę w garnuszku doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy do niej posiekaną czekoladę i cynamon. Zdejmujemy z palnika, mieszamy chwilę do rozpuszczenia się czekolady, ostudzamy. Ostudzoną masę odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ubijamy na sztywno.

Ostudzone ciastko korzenne przecinamy wzdłuż na dwa blaty. Krem dzielimy na dwie części, Na pierwszy blat wykładamy krem, przykrywamy drugim blatem lekko dociskając.

Pierzynka

  • 300 ml śmietany 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Gotową śmietanką okrywamy ciasto czekoladowe. Na koniec posypujemy mielonym cynamonem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *