Ciastka ryżowe

Lekkie, kruche ciasteczka bezglutenowe.

ciasteczka ryżowe

Składniki

  • 2 szkl. mąki ryżowej
  • ½ szkl cukru
  • 60 ml oliwy
  • 1 żółtko
  • 125 ml wody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do miski z mąką dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy dokładnie widelcem. Następnie dodajemy żółtko, dolewamy oliwę miksujemy dolewając pomału wodę. Dolewamy taką ilość, aż uzyskamy gęste jednolite ciasto, zagniatamy jak ciasto kruche. Formujemy niewielkie kulki, lekko spłaszczamy i układamy ciasteczka ryżowe zachowując odstępy, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 min w temp 180°C aż będą zarumienione.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *