Ciasteczka korzenne

Delikatne, kruche, pachnące ciasteczka.

korzenne


Składniki

  • 620g szklanki mąki pszennej
  • 125 ml miodu
  • 200g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • opakowanie przyprawy korzennej lub piernikowej
  • 2 łyżeczki kakao

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, nie potrzebowałam nawet podsypywać mąką, na grubość około 3 mm, wycinać ciasteczka korzenne.
Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC, małe ciasteczka 8 minut.

 

2 przemyślenia nt. „Ciasteczka korzenne

    1. Oczywiście mąki 620 gram, sody 2 płaskie łyżeczki. Jeżeli mamy mąkę typ 390 lub 405 wystarczy dodać jedną łyżeczkę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *