Chrupiące trufle z migdałami i karmelem
Wspaniały smak słodyczy – królestwo ciastek, czekoladek i pralin, nie inspiruje nas tylko do czasu Świąt Bożego Narodzenia. Jedną z wielu pysznych propozycji, którą warto przygotować w domu jest klasyczne ciasteczko o pięknym imieniu – trufla. W naszym dzisiejszym przepisie połączymy je z delikatnymi migdałami i słodkim karmelem, tworząc nieodparte połączenie smaków.
- Przygotowanie migdałowych karmelowych trufli
Przygotowanie tych niebiańskich trufli z migdałami i karmelem jest bajecznie proste. Wystarczy kilka składników i chwila w kuchni, by móc cieszyć się ich aromatem. Oto co będzie nam potrzebne:
- 200 g białej czekolady
- 150 g cukru
- 150 ml śmietanki 30%
- 100 g pokrojonych migdałów
- szczypta soli
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- sól do posypania
- karmel w płynie do dekoracji
- Przygotowanie masy migdałowo-karmelowej
Na początek rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W innym naczyniu podgrzewamy śmietankę z cukrem, do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy pokrojone migdały i szczyptę soli. Całość gotujemy przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i mieszamy z rozpuszczoną czekoladą oraz ekstraktem z wanilii. Masa powinna być jednolita i gładka. Odstawiamy ją na około dwie godziny, by stężała.
- Formowanie trufli
Po tym czasie nasza masa migdałowo-karmelowa powinna być gotowa do formowania trufli. Warto zanurzyć na chwilę dłonie w wodzie, by masa formowała się lepiej. Z masy robimy małe kulki, które następnie obtaczamy w posypanej solą. Tak przygotowane trufle układamy na półmisku wyłożonym papierem do pieczenia. Powtarzamy tę czynność aż do wyczerpania całej masy, starając się zachować równomierność wielkości trufli.
- Schładzanie trufli
Po ułożeniu wszystkich trufli na półmisku, wstawiamy je do lodówki na minimum godzinę, by stężały i nabrały chrupiącej konsystencji. Schłodzenie trufli sprawi, że będą bardziej stabilne i łatwiejsze do podania.
- Dekorowanie trufli
Aby nadać naszym truflom jeszcze bardziej wyjątkowy smak i wygląd, dekorujemy je karmelem w płynie. Możemy delikatnie polać każdą truflę karmelem, tworząc cienką warstwę, która nada subtelny karmelowy smak. Czekoladowa trufelka z migdałami i karmelem jest już gotowa do podania!
- Przechowywanie i serwowanie
Trufle z migdałami i karmelem są idealne na różnego rodzaju przyjęcia i spotkania ze znajomymi. Mogą być także pięknym dodatkiem do prezenty, którym możemy obdarować naszych bliskich. Najlepiej przechowywać je w lodówce, by zachowały swoją chrupiącą konsystencję przez kilka dni.
- Podsumowanie
W przypadku, gdy szukasz połączenia intensywnego smaku czekolady, delikatnego karmelu i chrupiących migdałów, trufle z migdałami i karmelem będą idealnym wyborem. Śmiało możemy powiedzieć, że te małe kuleczki z przyjemnością zaskoczą każdego smakosza słodkości. Przepis jest prosty i przyjemny do wykonania, a efekt – wspaniały. Nie ma więc co zwlekać. Przygotuj swoje własne trufle z migdałami i karmelem już dziś!