Chrupiące ciasteczka

Do chrupania i podjadania ..

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 i 1/3 szklanki pszennej, pełnoziarnistej mąki
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka
  • ½ do ¾  szklanki cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • trochę wanilii, ulubionego zapachu, cynamon itp … wg uznania

Do rozpuszczonego tłuszczu wsypujemy płatki i chwilę smażymy za blade złoto,  dodając porcjami cukier. Ostudzoną masę mieszamy z suchymi składnikami, wbijamy jajka i chwilę wyrabiamy dość zbitą twardą masę. Z rozwałkowanych płatów na około 0,5 cm wycinamy ciastka, układamy zostawiając pomiędzy trochę wolnej przestrzeni.  Piec w 180 °C z termoobiegiem przez ok. 15 minut .

ciasteczka

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *