Chlebek bananowy

Lekko słodkie, mocno wilgotne  ciasto – chlebek bananowy w sam raz na śniadanie.

chleb bananowy

 

  • 3 lub 4 dojrzałe banany
  • 1½ szklanki mąki owsianej
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżki cukru trzcinowego (ja dałam 2, banany byłby bardzo słodkie)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki lnu złocistego
  • szczypta soli

Banany rozgniatamy dokładnie widelcem lub blenderujemy. Dodajemy do roztopionego  masła i dokładnie mieszamy. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem. Chlebek bananowy przekładamy do średniej keksówki (ok 12×22 cm)i pieczemy około godzinę w temperaturze 170°C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *