Bułeczki norweskie

Bułeczki z jabłkami, najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Składniki na ok 10-12 sztuk

Ciasto drożdżowe

  • 400 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 2 jabłka obrane i drobno pokrojone
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Do polowy szklanki ciepłego mleka dodać drożdże, cały cukier i dwie łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut.

W misce wymieszać mąkę, sól, rozpuszczone i ostudzone masło wymieszać z mlekiem i jajkiem.  Połączyć wszystkie składniki razem i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić  gładkie ciasto, jeżeli bardzo się lepi lekko podsypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.

W tym czasie przygotować nadzienie – rozpuścić masło, wsypać cukier i cynamon.  Dodać jabłka i podsmażyć na dość mocnym ogniu, żeby zredukować powstały sok.

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm, posmarować nadzieniem i zwijać roladę. Pokroić na ok. 3-4 cm kawałki. Ułożyć każdą osobno, rozciętą częścią do góry na papierze do pieczenia lub w tortownicy 26 cm z kilku centymetrowymi odstępami (w trakcie pieczenia bułeczki połączą się ).  Pozostawić na ok 15 minut do napuszenia. Piec 25 minut w nagrzanym do  200°C piekarniku.  Po 15 minutach pieczenia, nakryć arkuszem folii aluminiowej.

Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *