Bułeczki z jabłkami, najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Składniki na ok 10-12 sztuk
Ciasto drożdżowe
- 400 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 200 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie
- 2 jabłka obrane i drobno pokrojone
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Do polowy szklanki ciepłego mleka dodać drożdże, cały cukier i dwie łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut.
W misce wymieszać mąkę, sól, rozpuszczone i ostudzone masło wymieszać z mlekiem i jajkiem. Połączyć wszystkie składniki razem i dodać zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto, jeżeli bardzo się lepi lekko podsypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
W tym czasie przygotować nadzienie – rozpuścić masło, wsypać cukier i cynamon. Dodać jabłka i podsmażyć na dość mocnym ogniu, żeby zredukować powstały sok.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm, posmarować nadzieniem i zwijać roladę. Pokroić na ok. 3-4 cm kawałki. Ułożyć każdą osobno, rozciętą częścią do góry na papierze do pieczenia lub w tortownicy 26 cm z kilku centymetrowymi odstępami (w trakcie pieczenia bułeczki połączą się ). Pozostawić na ok 15 minut do napuszenia. Piec 25 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Po 15 minutach pieczenia, nakryć arkuszem folii aluminiowej.
Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.