Biszkopt orkiszowy – FIT

Dla odmiany biszkopt z mąki orkiszowej, nie tradycyjny z pszennej. Przepis podstawy, biszkopt możemy wykorzystać jako bazę do tortów czy do letniego ciasta z owocami i galaretką.

biszkopt orkiszopwy

Składniki

  • 5 jaj
  • pół szklanki cukru trzcinowego lub równowartość – ksylitol, stewia, słodziki
  • ¾ szklanki mąki orkiszowej typ 630
  • pół łyżeczki sody

Przygotowanie

Dokładnie oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. W trakcie ubijania dosładzamy, małymi porcjami cukru czy zamienników.  Następnie do dobrze ubitych białek wrzucamy żółtka i krótko miksujemy na niższych obrotach miksera do połączenia składników. Kolejno dosypujemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą  i delikatnie mieszamy łyżką. Całość przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Nagrzewamy piekarnik do 170°C, biszkopt pieczemy ok. 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka.  Upieczony biszkopt nie jest wysoki, możemy przekroić na dwa lub trzy cienkie blaty.

 biszkopt orkiszowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *