Dla odmiany biszkopt z mąki orkiszowej, nie tradycyjny z pszennej. Przepis podstawy, biszkopt możemy wykorzystać jako bazę do tortów czy do letniego ciasta z owocami i galaretką.
Składniki
- 5 jaj
- pół szklanki cukru trzcinowego lub równowartość – ksylitol, stewia, słodziki
- ¾ szklanki mąki orkiszowej typ 630
- pół łyżeczki sody
Przygotowanie
Dokładnie oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. W trakcie ubijania dosładzamy, małymi porcjami cukru czy zamienników. Następnie do dobrze ubitych białek wrzucamy żółtka i krótko miksujemy na niższych obrotach miksera do połączenia składników. Kolejno dosypujemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą i delikatnie mieszamy łyżką. Całość przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Nagrzewamy piekarnik do 170°C, biszkopt pieczemy ok. 30 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Upieczony biszkopt nie jest wysoki, możemy przekroić na dwa lub trzy cienkie blaty.