Biała Pavlova z limonkowym kremem

Torcik bezowy tym razem złamany kwaskową limonką. Możemy zastąpić limonkę cytryną ale proponuje zostać przy limonce, jest mniej kwaśna za to bardziej aromatyczna.

pavlova

Składniki

  • 6 białek
  • 300 g cukru (drobnego)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Krem

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z połowy limonki
  • trochę otartej skórki z limonki

Przygotowanie

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 20 – 24 cm, możemy po prostu odrysować od talerza. Ubijamy białka  na sztywno, aż masa będzie lśniąca. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru i cały czas ubijamy. Do ubitych białek dodajemy mąkę, sok cytrynowy i chwilkę miksujemy. Na wyłożony na blaszce papier do pieczenia wykładamy masę formując z niej okrąg . Wstawiamy do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 110 ºCi dalej pieczemy/suszymy ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik lekko uchylamy drzwiczki i  pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Śmietanę mieszamy lekko z serkiem mascarpone, następnie ubijamy na sztywno. Do ubitego kremu dodajemy trochę startej skórki z limonki i mieszamy. Na zimną bezę nakładamy ubity krem,  ozdabiamy limonką i biała Pavlova gotowa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *