Bezglutenowe ciasto ze śliwkami

Szybkie do zrobienia, puszyste ciasto ze śliwkami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • 250g mąki gryczanej
  • 3 jaja
  • szklanka ostudzonej herbaty – u mnie malinowa
  • 130g cukru lub równowartość innego dosładzacza
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu, imbiru
  • opcjonalnie szczypta gumy guar (ciasto bezglutenowe nie kruszy się tak bardzo )
  • 200g śliwek (mogą być mrożone)

Miksujemy mąkę, cukier, sodę, żółtka, herbatę i przyprawy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie delikatnie ale dokładnie mieszamy wszystko razem. Masę wylewamy do tortownicy (20-22 cm) na wierzchu układamy śliwki. Ciasto ze śliwkami pieczemy w temperaturze 180*C i przez ok 50 minut i pozostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *