Szybkie do zrobienia, puszyste ciasto ze śliwkami.
Składniki
- 250g mąki gryczanej
- 3 jaja
- szklanka ostudzonej herbaty – u mnie malinowa
- 130g cukru lub równowartość innego dosładzacza
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu, imbiru
- opcjonalnie szczypta gumy guar (ciasto bezglutenowe nie kruszy się tak bardzo )
- 200g śliwek (mogą być mrożone)
Miksujemy mąkę, cukier, sodę, żółtka, herbatę i przyprawy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie delikatnie ale dokładnie mieszamy wszystko razem. Masę wylewamy do tortownicy (20-22 cm) na wierzchu układamy śliwki. Ciasto ze śliwkami pieczemy w temperaturze 180*C i przez ok 50 minut i pozostawiamy w piekarniku do ostudzenia. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.