Trochę się kruszy jak to domowy bezglutenowiec bez dodatkowych wspomagaczy, za to nadrabia smakiem.
- 90 g mąki ryżowej
- 80 g białej mąki kukurydzianej
- 100g cukru – u mnie ksylitol
- 4 duże jajka
- 2 budynie waniliowe
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- zapach migdałowy/ waniliowy kilka kropel (opcjonalnie)
- 200 – 300 g jagód (mogą być mrożone)
Jajka miksujemy z cukrem „na puch”, do masy dodajemy proszek budyniowy i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem ,olej ,zapach i chwilę miksujemy do połączenia składników.
Umyte i osuszone jagody układamy na ciasto (mrożonych nie rozmrażamy, układamy ). Bezglutenowe ciasto rabarbarowe wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. i pieczemy ok 50min.
Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą.