Batoniki FIT

Wyglądają na trochę „brudne” ten batoniki 😉  .. wszystko przez łuskę gryki. Nie będziemy z niej rezygnować ze względu na estetykę, jest to bardzo cenny dodatek do naszej diety. Batoniki to świetna przekąska, źródło witamin, mikroelementów i błonnika. Z poniższych składników wychodzi 10 średnich batoników.

batoniki

Składniki

  • szklanka żurawin
  • 100 g suszonych posiekanych moreli
  • 50 g migdałów w płatkach
  • pół szklanki słonecznika
  • pół szklanki pestek dyni
  • 2 łyżki łuski gryki (mielona)
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki sody

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blachę, wyłożoną folią aluminiową o wymiarach ok 25 x 25 cm, warstwa ma 1-2 cm.  Batoniki pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez 25 minut. Kroimy na porcje jeszcze ciepłe batoniki, zimna masa nie da się ładnie pokroić. Najłatwiej kroi się nożem, który moczymy w gorącej wodzie.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *