Bananowe brownie

Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto. Brownie z wyczuwalną nuta bananów, świetne do kawy ale także możemy je zabrać ze sobą na trening

bananowe brownie

Składniki

  • 1 szklanka zblendowanych bananów
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 125 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka kakao
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali uważając żeby nie „zagotować”. Do ostudzonej ale wciąż ciepłej – płynnej dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy wszystko dokładnie na gładką masę. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i całość mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie ok. 25×20) Brownie wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 30 -35  minut. Patyczek może być lepki od czekolady ale nie może być to surowe ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *