Babeczki orkiszowe z karobem – FIT

Karob – chlebek świętojański,  trochę o nim poczytałam i postanowiłam spróbować. Nie jest powszechnie dostępny ale można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością  lub internecie. Możemy nim zastąpić kakao,  uznawany jest za zdrowy zamiennik czekolady, nie zawiera kofeiny i jest naturalnie słodki. Ma wiele zastosować w produkcji wyrobów spożywczych ale takie dużo właściwości leczniczych.

orkiszowe z karobem

Składniki na 12 sztuk

  • 100 ml naturalnego jogurtu
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 170 g mąki orkiszowej (typ 630 )
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • ½ szkl cukru  lub jego równowartość – ksyitol, stewia, erytrol, słodzik …
  • łyżeczka sody

Suche składniki mieszamy w jednej misce, w drugiej mokre po czym wszystkie mieszamy razem. Napełniamy 12 papilotek i pieczemy około 20-30 minut w nagrzanym piekarniku do 170-180 stopni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *