Babeczki marchewkowe z kremem

Po sukcesie ciasta marchewkowego pora na babeczki z marchewką. Są równie dobre jak ciasto, znakomicie smakują bez żadnych dodatków, możemy je bezpiecznie zapakować ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Znakomita przekąska i na pewno dużo zdrowsza niż kupione na szybko produkty.

marchewkowe

Składniki

porcja na 12-14 babeczek

  • 200g startej marchewki
  • 1½ szklanki mąki
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • 3 duże jaja
  • ½ szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • po ½ łyżeczki imbiru, cynamonu
  • szczypta soli
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ew. 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub  gęstej śmietany\

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z mokrymi składnikami. Suche składniki i orzechy mieszamy w drugim naczyniu, po czym dodajemy do masy z marchewką i łączymy mieszając łyżką.  Ciasto jest dość gęste o konsystencji budyniu, jeżeli jednak będzie za gęste możemy dodać trochę jogurtu lub śmietany. Babeczki marchewkowe pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 °C.

krem

  • 200 ml śmietana 30 – 36 %
  • 100g twarożku kremowego naturalnego serka, np. Philadelphia, Turek, Almette
  • 3 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, w drugiej misce lekko rozbijamy serek mikserem. Do ubitej śmietany dodajemy serek, chwilę miksujemy do połączenia.  Ostudzone babeczki dekorujemy kremem.

Babeczki marchewkowe równie dobre są tylko posypane cukrem pudrem bądź oblane glazurą.

marchewkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *