Babeczki waniliowe

Do zrobienia na szybko, możemy dodawać rodzynki, orzechy czy wcisnąć w środek truskawkę. Babeczki waniliowe można podawać posypane cukrem pudrem, polane roztopiona czekoladą czy ozdobione kremem.

muffinki waniliowe

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 70 ml oleju
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Suche składniki mieszamy w jednej misce, w drugiej mokre po czym wszystkie mieszamy razem. Nie musimy się specjalnie przykładać do mieszania. Napełniamy 12 papilotek (do ok 3/4  ich wysokości) i pieczemy babeczki waniliowe 30 minut w nagrzanym piekarniku do 170-180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *