Tort owsiany FIT

Nawet na diecie można trochę pomaszkiecić, wybierając mniejsze zło. Tort fit nie ma dodatkowego tłuszczu, mąki pszennej, cukier zastąpiony stevią lub ksylitolem. Nie ma się co oszukiwać, że krem będzie smakował jak ten z 36% śmietany ale „dietującym” czy osobom aktywnie uprawiającym sport nie będzie to przeszkadzało. Jogurtowy, trochę podrasowany krem super się komponuje ze świeżymi owocami i delikatnym ciastem owsianym.

tort fit

 

Składniki

Z poniższych składników wychodzi niewielki tort, biszkopt pieczemy w tortownicy o średnicy 16 cm, 6/8 porcji.

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 100 g mąki owsianej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • stevia, ksylitol, słodzik – do wyboru, do smaku (ew. cukier trzcinowy, drobny )

Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem. Dokładnie oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy „na sztywno” ze szczyptą soli. Żółtka krótko miksujemy z cukrem/ słodzikiem tylko do uzyskania jednolitej masy i dodajemy do piany z białek. Całość mieszamy dokładnie i delikatnie. Do jednolitej masy dodajemy przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki, ostrożnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy ok.16 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika – 160-170°C i pieczemy 25 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia.

tort fit

Krem

  • 350 g jogurtu greckiego light (mój ma 2%)
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • trochę esencji waniliowej lub połowa wydrążonej laski wanilii
  • stevia, ksylitol, słodzik – do wyboru, do smaku

Żelatynę zalewamy gorącą wodą – 60 ml, rozpuszczamy mieszając co jakiś czas. Oba jogurty miksujemy ze słodzikiem i esencja waniliową do połączenia i lekkiego napuszenia. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i chwilę miksujemy. Żelatyna musi być wystudzona ale jeszcze płynna.  Krem wstawiamy do lodówki na ok 10 minut, mieszamy i schładzamy jeszcze chwilę.  Musi stężeć ale na tyle by dało się go rozprowadzić pomiędzy blatami ciasta. Musicie to wyczuć, nie podam dokładnego czasu bo w każdej lodówce będzie to inny czas.

Dodatkowo

  • owoce
  • opcjonalnie dżem (oczywiście bez cukru 😉 )

Biszkopt dzielimy na 3 blaty, mój pokroiłam na 4 – stanowczo za cienkie, ciasto jest dość wilgotne ale delikatne i kruche.  Pierwszy blat kładziemy na podkładzie lub patrze, smarujemy dżemem i rozprowadzamy na nim 1/4 kremu. Przykrywamy drugim krążkiem i ponownie kładziemy warstwę kremu. Przykrywamy trzecim krążkiem, resztą kremu pokrywamy cały tort, wierzch i boki. Tort ozdabiamy owocami, chudzielce mogą dodatkowo polać roztopiona czekoladą 😉

tort fit

 

 

4 przemyślenia nt. „Tort owsiany FIT

    1. Najlepsza w tym przepisie jest ziemniaczana ale jeśli z jakiegoś powodu nie można jej użyć, można zastąpić zwykłą mąką.

  1. Nigdzie nie mogę znaleźć maki owsianej. Ktora można by było zastąpić, zeby tak samo było fit i smacznie ? :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *