Sałatka warzywna

Prawie jak naddunajska, wiem wiem .. prawie to duża różnica ale jest na prawdę smaczna 😉

sałatka z ogórków

Składniki

  • 500 ml octu
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2  szklanki cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • ziarna ziele angielskiego
  • gorczyca
  • listek laurowy
  • warzywa – papryka czerwona, papryka zielona, ogórki gruntowe, cebula, marchew

Umyte warzywa kroimy – paprykę w paski, ogórki w plasterki, cebulę w piórka, marchew w plastry, Wszystkie warzywa mieszamy w misce. Ocet gotujemy, dodajemy cukier, olej, sól i mieszamy do rozpuszczenia cukru.Mieszankę warzyw przekładamy do słoików, lekko ubijając i zalewamy ciepłą zalewą. Do każdego słoika dodajemy po 2-4 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy i ok. połowę łyżeczki gorczycy. Pasteryzujemy około 10 minut i sałatka warzywna gotowa.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *