Ogórki w zalewie musztardowej

Sezon w pełni, trzeba korzystać !!! Słodko ostre ogórki w zalewie musztardowej, pychotka.

ogórki w zalewie musztardowej

Składniki

  • ogórki
  • litr wody
  • 200-250 ml octu 10%
  • 1.5 szklanki cukru(może być trochę mniej )
  • 2 łyżki soli
  • 5 płaskich łyżek musztardy
  • pieprz,ziele angielskie,gorczyca

Do zagotowanej wody dodajemy, ocet ,sól,cukier i musztardę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Umyte ogórki kroimy w ćwiartki lub połówki w zależności od ich wielkości. Układamy pionowo w małych słoikach,  do każdego słoika władamy po 2-3 ziarna pieprzu i ziela, listek laurowy i ok pół łyżeczki ziarenek gorczycy. Ogórki zalewamy wystudzoną zalewą i pasteryzujemy 8-12 minut. Dwa litry zalewy wystarcza na ok 20 małych słoiczków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *