Muffiny dyniowo owsiane

Uniwersalne muffiny do wykorzystania na słodko i na wytrawnie. Słodkie obsypane cukrem pudrem, polane lukrem, bitą śmietaną czy kremem. Wytrawne  jako przegryzka do piwa czy do gorącego czerwonego barszczyku.

mufiny dynia

Składniki na 10-12 babeczek

  • 200 g startej na tarce dyni (średnie oczka)
  • 50 g mąki owsianej
  • 100 g płatków owsianych zmiksowanych
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • 3/4 łyżeczki sody

w wersji słodkiej

  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki posiekanych dowolnych bakalii

w wersji wytrawnej

  • ½ łyżeczki soli
  • ½ pieprzu cayenne
  • ½ papryki słodkiej
  •  opcjonalnie – czarnuszka, sezam,

Płatki owsiane rozdrabniamy blenderem i mieszamy z mąką, przyprawami i sodą.

muffinki dynia

W drugiej miseczce mieszamy startą dynię z jajkami i olejem,  następnie mieszamy wszystko z suchymi składnikami. Papilotki napełniamy do 3/4 ich wysokości, wytrawne możemy posypać czarnuszką lub ziarnami sezamu, słodkie posypujemy bakaliami. Muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180-200 ° C. Ostudzone muffiny dekorujemy dowolnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *