Leśny mech

Jak ktoś twierdzi, że nie znosi szpinaku to poczęstujcie go tym ciastem. Zapewniam, że trochę zmieni się jego zdanie albo będzie uparcie twierdził, że to oszustwo i tu nie ma ani grama szpinaku. mech


Składniki

ciasto

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 300 g mąki tortowej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 400g mrożonego szpinaku

krem:

  • 500g schłodzonej śmietanki  36%
  • 120 g serka naturalnego typu philadelfia
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:

  • 1/4 szklanki zaparzonej herbaty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • trochę borówek
Ciasto:

Szpinak rozmrażamy i dobrze odsączamy, rozdrabniamy blenderem na gładką masą. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę,  następnie ciągle mieszając wlewamy powoli olej. Do gotowej masy dodajemy  szpinak, aromat i wymieszamy. Na końcu wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy całość. Ciasto przekładamy do blaszki – u mnie  ok 25×25 cm- wyłożonej papierem do pieczenia. Leśny mech pieczemy w temp 170 stopni przez około 60-65 minut.

Krem:

Schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru waniliowego. Serek miksujemy z cukrem pudrem. Do serka dodajemy kilka łyżek ubitej śmietany, krótko miksujemy masa jest wtedy trochę mniej sztywna i wtedy możemy łatwo ją połączyć z pozostałą śmietaną. Delikatnie ale dokładnie mieszamy cały krem do momentu połączenia się składników.

 

Ostudzone ciasto kroimy poziomo na wysokości około 3/4 ciasta, odcięty blat kruszymy. Pozostałe ciasto układamy na paterze/talerzu, nasączamy herbatą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Gotowy krem wykładamy na ciasto i posypujemy okruszkami. Leśny mech ozdabiamy borówkami i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.  Do ciasta możemy również wykorzystać troszkę inny krem z twarożkiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *