Kawowy tort bezowy

Dwa w jednym, ciacho z kawą :) Słodka beza przełamana nutką kawy .

beza kawowa

Składniki

blaty bezowe

  • 6 dużych białek
  • 300 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego muscovado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

krem

  • 300 ml śmietany 30-36%
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • trochę drobno zmielonej naturalnej kawy do ozdoby

 

Przygotowanie

Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi o średnicy 20 – 24 cm, możemy po prostu odrysować od talerza. Ubijamy białko  na sztywno z cukrem, dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając, aż masa będzie lśniąca. Do ubitych białek sok cytrynowy i chwilkę miksujemy.

Na wyłożony na blaszce papier do pieczenia wykładamy masę formując z niej zgrabne okręgi.  Wstawiamy do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 120 ºC, bezę pieczemy/suszymy ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i  pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Śmietanę ubijamy z cukrem,  do dobrze napowietrzonej wsypujemy kawę i dalej ubijamy „na sztywno”. Na zimny blat bezy nakładamy ubitą śmietanę i przykrywamy drugim krążkiem bezy. Posypujemy kawą i tort bezowy gotowy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *