Fastelavnsboller – pączki norweskie

Polski Tłusty Czwartek to w Norwegii ostatnia niedziela przed wielkim postem, czyli Fastelavnssøndag, jest to okazja do jedzenia słodkich bułeczek, pączków i oponek i fastelavnsboller – pączki nadziewane bitą śmietaną lub dżemem.

pączki norweskie

Składniki

  • 50 g świeżych drożdży
  • 350 ml półtłustego mleka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Do lekko podgrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże, rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, kardamonem, solą, proszkiem dopieczenia. Do mieszanki dolewamy płynne składniki i zagniatamy ciasto, jeżeli wspomagamy się mikserem – końcówka hak lub świdry. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe  miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy, dzielimy na 16 porcji i rolujemy zgrabne pączki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Pączki delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 8-12 minut w temperaturze 220°C.

Nadzienie

  • śmietana „kremówka” 30-36%
  • cukier waniliowy
  • konfitura wiśniowa (lub dowolna najlepiej lekko kwaśna)

Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Po ostygnięciu pączki przekrawamy na pół i nadziewamy bitą śmietaną w środku robimy kleksa konfiturowego. Na końcu posypać lekko cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *