Ciasto z dynią

Sezon dyniowy w pełni, trzeba to wykorzystać. Kupujemy dużą dynie, wydrążamy  nasiona i miąższ, w skorupie wycinamy dowolna ilość dziur wkładamy do środka świecę i stawiamy na parapecie świecącą głowę. Resztę wykorzystamy na ciasto z dynią.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml przecieru z dyni (ok 1kg surowej)
  • 180 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dynię kroimy na „ćwiartki”,usuwamy pestki i pieczemy w piekarniku do miękkości lub „gotujemy/dusimy” ( obraną ze skórki). Do duszenia na początku dodajemy 1-2 łyżki wody, później dynia sama puszcza sok. Tak przygotowaną dynie miksujemy  na mus który wykorzystamy do ciast i  zup.

Masło roztapiamy z cukrem i cukrem waniliowym, staramy się nie zagotować.  Do ostudzonego dodajemy mus z dyni  i żółtka, dokładnie mieszamy.  Dodajemy mąkę i miksujemy na najniższych obrotach do całkowitego połączenia składników.  Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką.  Ciasto z dynią pieczemy ok 45-55 minut w temp  170 -180 °C.  Wystudzone ciasto polać dowolna polewą, możemy posypać siekanymi orzeszkami lub migdałami.

 

2 przemyślenia nt. „Ciasto z dynią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *