Bułki orkiszowe z chia

 

bułki orkiszowe

Składniki

około 12-14 bułek

zaczyn

  • 310 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru

Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

pozostałe składniki

  • 500g mąki orkiszowej (u mnie typ 630)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • płaska łyżeczka soli

dodatkowo

  • 1 łyżka roztopionego masła lub roztrzepane jajko do posmarowania

Mąki mieszamy i przesiewamy, dodajemy rozczyn, resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając masło. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem (końcówką do mieszania), będzie dość kleiste i luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

bułki orkiszowe

Po tym czasie, lekko wyrabiamy ciasto i  formujemy bułeczki, najlepiej formuje się rękami solidnie posmarowanymi masłem lub oliwą. Bułki orkiszowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,  na 30 około minut aż bułeczki podwoją swoją objętość.  Wyrośnięte delikatnie smarujemy roztopionym masłem lub jajkiem. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 15 – 20 minut.

bułki orkiszowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *