Bułki amarantusowe

Mąka z amarantusa ma lekko orzechowy smak, można ją stosować do makaronów, wypieków itp. Dzisiaj będą bułki, tak trochę nie do końca amarantusowe – pół na pól z pszenicą.

 

amarantusowe

Składniki

około 12-14 bułek

zaczyn

  • 310 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru

Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

pozostałe składniki

  • 300g mąki pszennej
  • 260g mąki amarantusowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • płaska łyżeczka soli

dodatkowo

  • 1 łyżka roztopionego masła lub roztrzepane jajko do posmarowania

Mąki mieszamy i przesiewamy, dodajemy rozczyn, resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając masło. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Uformowaną kulę wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie, krótko wyrabiamy ciasto i  formujemy bułeczki, ja formuje rękami solidnie posmarowanymi masłem. Bułeczki amarantusowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy na 30 minut aż bułeczki podwoją swoją objętość.  Wyrośnięte delikatnie smarujemy roztopionym masłem lub jajkiem. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 15 – 20 minut.

amarantusowe

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *