Biszkopt bezglutenowy

Czasami zdrowie nie pozwala na tradycyjny pszenny biszkopt albo mamy ochotę na zmianę czy eksperymenty. Zatem robimy biszkopt bez glutenu na bazie mąki ryżowej.

bezglutenowy

Składniki

  • 6 jajek
  • 150g szklanki drobnego cukru
  • 140 g mąki ryżowej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka sody

Przygotowanie

Dokładnie oddzielamy żółtka od białek, do białek dodajemy malutką szczyptę soli. Białka długo ubijamy na sztywno, na wysokich obrotach miksera. Do ubitych na sztywno białek dodajemy partiami cukier i dalej miksujemy. Żółtka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do białek, chwilę miksujemy na niższych obrotach. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą, delikatnie mieszamy całość szpatułką lub łyżką. Całość przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt bezglutenowy pieczemy w temperaturze ok 170°C przez 35-40 minut, do tak zwanego suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *