Bezglutenowe ciasto z jagodami

Trochę się kruszy jak to domowy bezglutenowiec bez dodatkowych wspomagaczy, za to nadrabia smakiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

  • 90 g mąki ryżowej
  • 80 g białej mąki kukurydzianej
  • 100g cukru – u mnie ksylitol
  • 4 duże jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • zapach migdałowy/ waniliowy  kilka kropel (opcjonalnie)
  • 200 – 300 g jagód (mogą być mrożone)

Jajka miksujemy z cukrem „na puch”, do masy dodajemy proszek budyniowy i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem ,olej ,zapach i chwilę miksujemy do połączenia składników.
Umyte i osuszone jagody układamy na ciasto (mrożonych nie rozmrażamy, układamy ).  Bezglutenowe ciasto rabarbarowe wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 st. i pieczemy ok 50min.
Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *